top of page

MÜPA BUDAPEST

  • Helyszín: Budapest 

  • Dátum: 2000-2005

  • Alapterület: 70,000 m² 

  • Megrendelő: Trigránit Fejlesztési Zrt., a magyar kormány

  • Építészet/Belsőépítészet:
    ZDA-ZOBOKI Építésziroda

  • Tervezők: Zoboki Gábor DLA habil., Demeter Nóra DLA, Turi Zoltán, Silvester Csaba, Erőss János ✟, Szatmári Gábor, Borzák Richárd, Császár Imre, Simon Móni, Valkai Csaba, V. Szabó Gyula, Bordás Péter

 

A Művészetek Palotája (MÜPA) Magyarország legutóbbi száz évének egyik legjelentősebb kulturális és építészeti fejleménye. Az épület Közép-Európa gazdag kulturális hagyománya számos ágának biztosít helyszínt, az előadóművészettől a vizuális kultúráig. A 70.000 négyzetméternyi terület három fő egységből áll: a Ludwig Múzeumból, az 1800 férőhelyes Bartók 

​Béla Koncertteremből és a 450 férőhelyes Fesztivál Színházból. Ez volt Magyarország első, ekkora méretű PPP (Private Public Partnership – a magán- és a közszféra közötti partnerség) projektje. A tervezési folyamat megkövetelte, hogy a Trigránit Rt. és a magyar kormány szoros együttműködésben dolgozzon. A projekt célja az volt, hogy létrehozzunk egy gazdag kulturális kínálatot biztosító, korszerű létesítményt. Az épület megtervezése és megépítése öt évig tartott és egy 120 fős, magyar, osztrák és amerikai tervezőkből és mérnökökből álló csapat összefogását igényelte. 

Egy ilyen komplex feladat tervezőiként nem volt könnyű a megrendelők eltérő igényeinek megfelelni. A fejlesztő cég szándéka, hogy az intézmény profitképes legyen, gyakran szembekerült a kormány azon céljával, hogy a kultúra minél több emberhez eljusson. Az eredeti terv számtalan változáson ment keresztül, ezért rugalmasnak kellett lennünk. A munka fő szakmai kihívását az jelentette, hogy három önmagában is komplex épületet kellett tervezni, majd egységes építészeti keretbe kellett foglalnunk a három különböző funkciót.
2006-ban a MÜPA elnyerte a az építészet és ingatlanfejlesztés Oscar-jának is hívott „FIABCI Prix d’Excellence” díjat „speciális” kategóriában.

bottom of page